Un studiu recent arata un fapt absolut incredibil: berea, vinul dar si ciocolata sunt alimente foarte sanatoase, singura conditie este sa fie consumate alaturi de fructe si legume.
O dieta corecta reduce riscul de deces din cauza bolilor de inima cu 20% si reduce riscul de a dezvlta cancer cu 13%.
La polul opus, cu riscuri mari de sanatate se afla oamenii care consuma o gramada de carne rosie dar si produse alimentare procesate.
Antioxidantii prezenti in vin, bere si ciocolata ajuta la reducerea inflamatiilor din corp care sunt in stransa legatura cu mai multe afectiuni ce pot cauza moartea cum ar fi bolile de inima sau cancer.
Daca sunt consumate alaturi de multe fructe si legume, berea, vinul si ciocolata scad la jumatate procentul de a suferi de o moarte prematura, fata de riscurile la care se supun cei care consuma multa carne rosie, bauturi carbogazoase si mancare procesata.
‘Este cunoscut faptul ca fructele, legumele, ceaiul, cafeaua, vinul rosu, berea si ciocolata sunt alimente foarte bogate in antioxidanti. O asemenea dieta cu potential ridicat anti inflamator poate reduce semnificativ riscul de mortalitate’, a declarat cel care a condus studiul, Profesorul Joanna Kaluza, de la Universitatea din Varsovia.
Cercetarea este una cat se poate de serioasa si a fost efectuata pe informatiile provenite de la peste 68.000 de oameni cu varste cuprinse intre 45 si 83 de ani. Participantii au completat un set de chestionare prin care au raspuns la intrebari despre dieta lor si cat de ridicat e consumul a 11 alimente puternic anti inflamatoare cum sunt uleiul de masline, nucile, dar si alte cinci alimente cu efect puternic inflamator, cum sunt chipsurile, placintele si biscuitii.
Pe baza acestor chestionare, repondentilor li s-a dat un scor cuprins intre 0 si 16, unde 16 era pentru alimentatia cea mai sanatoasa. Peste 16.000 dintre participantii la studiu au murit pe parcursul celor 16 ani de cercetari, dintre care aproape 6000 au murit din cauza unor boli de inima, iar putin peste 5.000 din cauza unui tip de cancer.
Rezultatele au fost publicate in Journal of Internal Medicine.