Cunoaşterea şi respectarea bunelor maniere te ajută să faci o impresie bună asupra celorlalţi oameni, să construieşti legături sociale şi să coexişti paşnic în societate. Nu numai că ajută la menţinerea unor relaţii normale cu oamenii cunoscuţi, dar ajută şi la facilitarea stabilirii contactelor cu persoane necunoscute şi chiar străine. Dacă fiecare dintre noi ar încerca să respecte cel puţin regulile de bază ale comportamentului în public, atunci ar exista mult mai puţine neînţelegeri reciproce şi conflicte.
Reguli de etichetă în societate
În fiecare sector al vieţii unei persoane, se aplică anumite reguli de comportament. Eticheta în societate, care implică un comportament în locuri publice, poate fi împărţită în următoarele tipuri:
Pe stradă. Regula de bază este să nu deranjezi oamenii din jurul tău. Este inacceptabil să te strecori în mulţime, împingându-i în mod activ pe alţii. Trebuie să îţi transporţi lucrurile astfel încât să nu interferezi cu restul lumii. Dacă trebuie să te opreşti sau să schimbi direcţia de mişcare în trafic intens, trebuie mai întâi să faci un pas în lateral. Dacă ai călcat brusc pe piciorul cuiva sau ai împins accidental pe cineva, cere-ţi scuze.
Pe scări. La urcatul scărilor, femeia ar trebui să meargă înaintea bărbatului, iar la coborâre, bărbatul trebuie să meargă înainte. Partea laterală a scării, pe care se află balustrada, trebuie rezervată copiilor, femeilor şi persoanelor în vârstă.
În lift. Există aceleaşi reguli ca pe stradă sau pe scări. Dacă eşti cel mai aproape de butoane, ai responsabilitatea nerostită de a apăsa butoanele cu numerele etajului la care vor merge ceilalţi.
La uşă. Majoritatea oamenilor ştiu că un bărbat lasă unei femei întâietate. Dar alte categorii de oameni? Cel mai tânăr trebuie să-l lase pe cel mai în vârstă să treacă, iar subalternul pe şef. Dacă oamenii sunt de aceeaşi vârstă şi au acelaşi statut, cel care este mai aproape de uşă trece primul.
În bibliotecă. Principala regulă este să nu faci zgomot. Apelurile telefonice sunt posibile numai în afara sălii. În plus, cărţile trebuie manipulate cu mare atenţie. Ele trebuie să fie date în aceeaşi stare în care ţi-au fost date.
La restaurant. Chelnerul o ajută pe femeie să se aşeze mai întâi, trăgând scaunul de sub masă şi apoi pe bărbat. Cu toate acestea, în diferite restaurante pot exista reguli uşor diferite (acestea depind, de exemplu, de prezenţa sau absenţa chelnerului şef).
În aer liber. Totul este simplu aici. Principalul lucru nu este să arunci gunoiul. Dacă nu există niciun coş de gunoi în apropiere, pune deşeurile într-o pungă, ia-le cu tine şi aruncă-le în locul desemnat.
Etichetă şi bune maniere: conduită de bază
Nu te duce într-o vizită fără a-ţi anunţa din timp intenţia.
Oricare ar fi vârsta şi statutul unei persoane, intrând într-o cameră cu alte persoane, el ar trebui să fie primul care salută.
În locurile publice, se consideră indecent să râzi şi să vorbeşti tare, să îi priveşti pe ceilalţi cu atenţie şi neruşinare.