Riscul imens la care se expun oamenii daca isi baga degetul in nas. Poate fi mortal

Riscul imens la care se expun oamenii daca isi baga degetul in nas. Poate fi mortal

O bacterie ingrozitoare se raspandeste cu mare usurinta atunci cand oamenii isi baga degetul in nas. Daca in randul copiilor dureaza o perioada pana invata ca nu au voie sa faca acest lucru, specialistii sustin ca daca adultii nu ar mai face gestul ar reduce semnificativ raspandirea bacteriei.

Un nou studiu, citat de Daily Mail, arata ca bacteria care cauzeaza pneumonia e de cele mai multe ori imprastiata din cauza tusei si stranutului, insa de foarte multe ori si din cauza persoanelor care isi baga degetul in nas.

Pneumonia este foarte periculoasa atat pentru copii cat si pentru persoanele in varsta si cei care sufera de boli cronice. Expertii spun ca raspandirea bacteriei ar putea fi mult diminuata cu doar putina atentie la gesturile facute de persoanele mature.

In fiecare an, in lume mor milioane de oameni din cauza pneumoniei care poate fi foarte periculoasa in special daca sistemul imunitar este slabit. Cercetatorii de la Liverpool School of Tropical Medicine au facut un studiu pentru a vedea in ce fel se imprastie bacteria pe piele.

Patru grupuri a cate 10 persoane au fost testate in diferite feluri cu bacteria atat in forma ‘uscata’ cat si ‘umeda’. Studiul a aratat ca in oricare dintre forme, bacteria poate ajunge in corpul uman fie prin gestul de a introduce un deget in nas, dar si prin simpla frecare a nasului cu mana.

Sfatul specialistilor este ca parintii sa curete cu atentie mainile copiilor dar si jucariile acestora, in special inainte si dupa intalnirea cu alte persoane, mai ales persoane in varsta sau care sufera de cancer sau alte boli ce duc sistemul imunitar la un nivel slab.

‘Nu trebuie sa fim nici absurzi. Daca cei mici nu ar mai face deloc acest gest nu inseamna ca ar fi neaparat un lucru bun sau ca am stopa raspandirea bacteriei. Uneori prezenta bacteriei poate sa intareasca sistemul imunitar al unui copil si sa reduca sansele ca bacteria sa se dezvolte in corpul sau mai tarziu pe parcursul vietii, asa ca ramane neclar daca reducerea completa a raspandirii bacteriei la copii e ideala’, a declarat DR Victoria Connor, cea care a condus studiul.

‘Insa ca sfat pentru parinti, dupa ce am efectuat acest studiu, mainile imprastie cel mai usor aceasta bacterie, asa ca ar trebui sa acordam mare atentie atunci cand cei mici viziteaza rude mai in varsta sau care sufera de afectiuni ce le scad imunitatea’, a mai declarat cercetatoarea.

viewscnt

Din aceeași categorie