Studiu ingrijorator: ucide mai multi oameni decat fumatul si te afecteaza fara sa-ti dai seama

Studiu ingrijorator: ucide mai multi oameni decat fumatul si te afecteaza fara sa-ti dai seama

Desi subiectul nu e unul nou, in aceste zile au aparut doua noi rapoarte de la ONU, citate de Daily Mail, care arata ca poluarea ucide mai multi oameni decat o face fumatul intr-un singur an. Mai exact, 8.8 milioane de oameni mor din cauza bolilor care sunt provocate de noxele toxice din atmosfera.

Cifrele sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat sunt duble fata de estimarile facute de studiile anterioare. Oamenii de stiinta au lansat un apel la adoptarea unor masuri urgente pentu stoparea practicii arderii combustibililor fosili.

Studiile au fost efectuate de cercetatori de top din Germania si Cipru. Daca din cauza poluarii mor anual 8.8 milioane de oameni, din cauza fumatului, conform datelor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii mor 7 milioane de persoane.

Doar in Europa poluarea a provocat in jur de 800.000 de decese, majoritatea fiind in urma afectiunilor cardiovasculare,precum infarct sau accident vascular cerebral.

Exista date si pentru Romania: 36.000 de decese ar fi fost cauzate de poluare. Particulele de mici dimensiuni care provin din arderea combustibililor fosili ajung in corpul uman si pot duce la boli respiratorii si cardiovasculare.

Omenirea foloseste de trei ori mai multe resurse decat acum 50 de ani si tendinta e ca in urmatoarele 4 decenii cantitatea sa se dubleze conform estimarilor celor de la ONU care spun ca impactul asupra planetei va fi devastator.

Studiul publicat in European Heart Journal s-a concentrat pe ozon si poluarea cu microparticule de materie, cele cunoscute sub numele de PM2.5 care dauneaza in mod special sanatatii pentru ca sunt de dimensiuni extrem de mici, lucru care le permite sa patrunda adanc in plamani si chiar pana in sange.

Autorii studiului sustin ca limita stabilita in acest moment pentru Uniunea Europeana a prezentei de PM2.5 in aer este de 25 micrograme pe metru cub, mult prea ridicata si ar fi nevoie de impunerea unor reguli mai stricte pentru protejarea populatiei.

In state precum SUA, Australia si Canada sunt luate in considerare liniile directoare sugerate de cei de la OMS care sunt mult mai mici. Acest lucru ar trebui impus si in Europa, sustin cercetatorii care au facut studiul.

La nivel mondial, poluarea atmosferica a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, in unele zone din Europa rata mortalitatii fiind chiar si mai mare de atat, pana la 200 de decese suplimentare.

viewscnt

Din aceeași categorie