O organizatie din America s-a gandit sa realizeze un clasament al celor mai periculoase legume si fructe din cauza pesticidelor folosite. Lista e actualizata anual si include atat un clasament al alimentelor periculoase dar si al celor care sunt mai protejate impotriva pesticidelor.
Lista se numeste Dirty Dozen si este abia al patrulea an in care se publica rezultatele.
Organizatia care se numeste Environmental Working Group se concentreaza inca din anul 2004 pe monitorizarea contaminarii cu reziduuri de pesticide a fructelor si legumelor. Lista cu cele mai afectate fructe si legume contine 12 pozitii si e puternic contestata de producatori, fireste.
Trist este ca pentru al patrulea an consecutiv pe locul 1 in acest clasament se afla capsunele, dar si spanacul. Pe locul 3 se situeaza varza creata in acest an, iar anul trecut erau nectarinele.
Pentru a intelege cat de mult sunt afectate legumenele si fructele de pesticide, de exemplu doar in cazul varzei crete testate 92% din mostre au avut mai mult de doua tipuri de reziduuri de pesticide, iar una dintre mostre a fost chiar record, avand 18 tipuri diferite de pesticide.
Pentru a realiza acest raport se analizeaza in fiecare an peste 40.000 de mostre de legume si fructe, dintre cele mai populare si cele mai comercializate. Cantitatea de pesticide detectata nu reprezinta un pericol pentru sanatate conform celor mai mult experti si toxicologi.
Pentru a ajunge sa se imbolnaveasca o persoana trebuie sa manance cantitati mult prea mari de legume si fructe cu pesticide. Reprezentantii producatorilor chiar pluseaza si sustin ca asemenea studii nu fac decat sa instituie temeri nejustificate in randul populatiei, in conditiile in care si asa foarte putini americani consuma suficiente fructe si legume
Lista in 2020 a fructelor si legumelor cu cele mai multe pesticide detectate: 1.Capsune 2.Spanac 3.Varza creata 4.Nectarine 5.Mere 6.Struguri 7.Piersici 8.Cirese 9.Pere 10.Rosii 11.Telina 12.Cartofi
Lista fructelor si legumelor cel mai putin afectate de pesticide: 1.Avocado 2.Porumb dulce 3.Ananas 4.Mazarea dulce congelata 5.Ceapa 6.Papaya 7.Vinete 8.Sparanghel 9.Kiwi 10.Varza alba 11.Conopida 12.Cantalup 13.Broccoli 14.Ciuperci 15.Pepene galben