Turismul ocupă un loc important în activitatea didactică şi educativă a şcolii, în educaţia tinerei generaţii. Activitatea turistică contribuie la formarea unei poziţii active de viaţă a unui tânăr şi este un mijloc de formare a unui stil de viaţă sănătos. Turismul este un mijloc extrem de valoros de educaţie fizică şi recreere activă în natură. În timpul excursiilor de drumeţiilor, elevii îşi temperează corpul, îşi întăresc sănătatea, dezvoltă rezistenţa, forţa şi alte calităţi fizice, dobândesc diverse abilităţi şi abilităţi aplicate pentru orientare pe teren, depăşirea obstacolelor naturale, autoservirea etc.
Turismul ca formă de dezvoltare
Condiţiile speciale ale activităţii turistice contribuie la dezvoltarea responsabilităţii pentru acţiunile lor, disciplina, înaltele calităţi morale ale individului: asistenţă reciprocă, sensibilitate şi atenţie faţă de colegi. Turismul este cel mai complex tip de educaţie a unei persoane sănătoase şi temperate. Turismul consolidează prietenia, camaraderia, lărgeşte orizonturile, îmbogăţeşte viaţa spirituală, este un mijloc excelent de cunoaştere a frumuseţii naturii. Ajută la alegerea unei profesii, are un efect pozitiv asupra corpului elevului.
Cu doar câteva decenii în urmă, aproape fiecare adolescent din ţara noastră, într-un fel sau altul, se ocupa cu turismul sportiv, luând cu ei un cort, un sac de dormit şi cântece lângă foc. Cuvântul „turism” de astăzi este de obicei asociat excursiilor în străinătate, auzim despre excursii din ce în ce mai puţin, iar copiii oraşelor merg tot mai des nu adânc în păduri, ci în abisul reţelelor sociale, la focuri virtuale.
Turism – Opinii diferite faţă de turism
Şcolarii şi profesorii au atitudini diferite faţă de turism, dar nu se contrazic reciproc. Pentru copii, turismul este un mod de recreere activă, o activitate interesantă plină de romantismul unui mod de viaţă extraordinar. Şi pentru profesori, este un mijloc, o modalitate de a-şi cunoaşte mai bine, mai profund elevii şi de a le influenţa mai activ dezvoltarea şi formarea unui stil de viaţă sănătos.
Turismul – Sănătate pentru organism
Turismul este o oportunitate pentru îmbunătăţirea sănătăţii prin creşterea activităţii fizice. Mersul pe jos nu este dăunător, ci este dăunător să nu mergi. Activităţile de turism dezvoltă o serie de abilităţi foarte valoroase într-o persoană, de exemplu, abilitatea de a merge corect. Călătoria stimulează voinţa şi răbdarea, pregăteşte o persoană pentru dificultăţi şi inconveniente. Excursiile de drumeţii elimină cel puţin doi dintre cei cinci factori de risc identificaţi cu bolile cardiovasculare, atrofierea musculară şi obezitatea. Sănătatea reală se realizează prin adaptarea treptată a corpului la schimbările din mediul extern, adică prin întărire. Fiind interesat de turism, elevul primeşte cunoştinţe speciale în medicină, fiziologie, igienă, necesare pentru prevenirea bolilor, rănilor, primului ajutor, informaţii despre metodele de autoreglare a organismului în timpul efortului fizic.
Turismul activ este un sport în aer liber, este o oportunitate de a oferi copiilor o afacere interesantă, unică, de a-şi tempera corpul şi spiritul, de a-şi găsi prieteni şi încredere în sine. Toate tipurile de turism activ dezvoltă un sentiment de camaraderie, o înţelegere a necesităţii de a avea grijă nu numai de sănătatea ta, ci şi de sănătatea celor din jur.