Descoperire fascinanta si imbucuratoare in lumea medicala: oamenii de stiinta au constatat ca usturoiul este capabil sa lupte impotriva cancerului si sa reduca posibilitatea de imbolnavire cu 44%.
Cercetatorii chinezi sunt cei care au facut descoperirea, iar tipul de cancer care poate fi impiedicat cel mai eficient de usturoi este cancerul de plamani. Oamenii de stiinta de la Centrul pentru Preventie si Control Jiangsu din China au ajuns la concluzia ca simplul consum de usturoi crud de doua ori pe saptamana scade riscul cancerului pulmonar cu 44%.
Cancerul de plamani e un tip de cancer extrem de des intalnit, cercetarile au aratat ca fumatul poate produce cancer de plamani. Se pare ca chiar si fumatorii care consuma usturoi de doua ori pe saptamana, crud, au un risc mai redus cu 30% de a dezvolta cancer de plamani.
Pentru studiul care a facut aceasta decoperire au fost folositi 1424 pacienti ce aveau cancer de plamani dar si 4500 de adulti sanatosi. Fiecare a fost pus sa manance usturoi crud de cel putin doua ori pe saptamana si s-au urmarit rezultatele.
Vestile bune nu se opresc insa aici. Usturoiul ajuta la multe alte lucruri organismul, cum ar fi prevenirea hipertensiunii arteriale, incetinirea evolutiei diabetului zaharat, tratarea diareei, combaterea celulelor canceroase.
Despre usturoi se mai stia din studii anterioare ca are o influenta puternica in reducerea riscului de cancer, in special cel de colon, cancer ovarian si laringian. Ceapa si usturoiul sunt medicamente vegetale in adevaratul sens al cuvantului pentru ca pot sa previna si chiar sa trateze virozele respiratorii si chiar gripa.
Cele doua legume au proprietati antibiotice datorita compusilor sulfurati, dintre care cel mai important este alicina. Alicina este in acelasi timp compusul care confera celor doua legume si gustul si mirosul puternic.
O alta calitate mai putin cunoscuta a usturoiului este conform unor studii japoneze efectul antialergen puternic. Extractul de usturoi reduce substantial intensitatea reactiilor organismului dupa expunerea la un factor alergen. In plus, usturoiul are si o importanta actiune antioxidanta, asemenea vitaminei E, protejand organismul impotriva radicalilor liberi.