În România este din ce în ce mai greu să îngrijeşti un animal de companie. Tratamentele sunt extrem de scumpe, iar preţul hranei s-a dublat în ultimii ani. În aceste condiţii, mulţi îşi abandonează pisicile sau câinii.
Unii, mai norocoşi, sunt adoptaţi în străinătate. La Iaşi, medicii veterinari de la Universitate au decis să ajute şi oferă consultanţă, analize şi hrană gratuit.
Proprietarii spun că analizele gratuite pentru animalele de companie sunt o adevărată gură de oxigen. La Iaşi, peste 200 de români cu animale de companie s-au înscris pe listele de la spitalul veterinar din cadrul Universităţii Ştiinţelor Vieţii. Timp de două săptămâni, câinii şi pisicile vor fi consultate, sterilizate şi vor primi şi tratament.
În plus, proprietarii primesc şi hrană gratuită, câte un sac pentru un animal. Şi nu sunt singurele beneficii.
La Suceava, sătul să găsească animale abandonate chiar la el în cabinet, un medic veterinar a ridicat un adăpost pentru câini. Medicul a găsit speranţă la străini. Suedia şi Scoţia sunt ţările în care câinii aruncaţi de români ajung să fie adoptaţi. Aşa cum este Sami, căţelul din aceste imagini.
Mariana este voluntar la adăpost. Am găsit-o pregătindu-l pe Ayla să plece, tot în Suedia, iar Manuela este medic. Ţine legătura cu străinii care doresc să adopte.
Potrivit unei statistici, la fiecare doi câini adoptaţi din adăpostori, trei sunt abandonaţi pe stradă.