Cât mai târziu la starea civilă

Cât mai târziu la starea civilă

Lipsa banilor, presiunea jobului şi teama de a alege greşit îi fac pe tineri să amâne momentul…căsătoriei. Aşa că tot mai puţini ajung la starea civilă de la an la an, iar una din cinci persoane singure nici măcar nu intenţionează să se căsătorească vreodată. Vârsta medie la care românii se hotărăsc să facă acest pas a crescut semnificativ. În tot acest timp, natalitatea continuă să scadă.

Mersul la starea civilă a devenit un stres pentru tinerii din România. Cei mai mulţi preferă să amâne momentul.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2020 s-au înregistrat în jur de 81 de mii de căsătorii, cel mai mic număr înregistrat din 1946 până în prezent. Însă a fost un an marcat de pandemie. Comparativ, în 2019, s-au înregistrat aproape 130 de mii de căsătorii.

Un studiu recent arată că lipsa banilor este principalul motiv pentru care tinerii nu se căsătoresc. Urmează presiunea jobului şi teama de a alege greşit.

Cu toate că amână marele eveniment, românii sunt de părere că vârsta ideală de căsătorie pentru femei este de 26 de ani, in timp ce pentru bărbaţi este de 28 de ani.

70% dintre tinerii cu vârstă cuprinsă între 24 şi 35 de ani au posibilitatea cea mai mare de a se căsători în viitorul apropiat. Ei sunt urmaţi de cei cu vârstă între 18 şi 24 de ani cu o proporţie de 69%. Pe de altă parte, 34% dintre participanţii la sondaj spun că nu îşi doresc să se căsătorească, dar vor o relaţie cu un singur partener pentru întreaga viaţă.

Totodată, natalitatea continuă să scadă în România. Iar cu cât în înaintează în vârstă, cu atât devine mai greu pentru femie să aducă pe lume un copil.

În urmă cu doar zece ani de exemplu româncele deveneau mame mai devreme.

În 2021 au venit pe lume mai puţin de 180 de mii de copii, un record al ultimilor o sută de ani.

viewscnt

Din aceeași categorie