Celebrele mere de Voineşti sunt pe cale de dispariţie. Semnalul de alarmă este tras de pomicultorii din Dâmboviţa, care dau vina pe creşterea exagerată a preţurilor. Soluţiile cu care sunt stropiţi merii, îngrăşământul, toate sunt acum mai scumpe. Dacă preţurile vor continua să urce, pomicultorii spun că vor vinde terernurile, iar merele le vor arunca.
Acest bărbat a cumpărat, acum câţiva ani, o parcelă de 5 hectare de teren, pe care şi-a construit o plantaţie intensivă, cu instalaţie de picurare. Acum a cedat gratis 3 hectare şi spune că va vinde tot dacă lucrurile nu îşi revin.
Sora bărbatului, fostă ingineră la Staţiunea Pomicolă Voineşti, este şi ea dezamăgită de situaţia în care a ajuns pomicultura.
Îngrăşămintele şi pesticidele s-au scumpit cu până la 300%, spun pomicultorii. Oamenii au ajuns la capătul răbdării, iar dacă preţurile vor continua să crească, nu vor avea altă soluţie decât să lase livezile de izbelişte sau să vândă terenurile.
Chiar dacă i-ar scăpa de unele dintre probleme, asocierea nu le surâde multor pomicultori. Rezultatul se vede cu ochiul liber în livezile rămase neîngrijite.
Merele se vând cu 70-80 de bani sau 1 leu pe kilogram, în funcţie de calitate şi cantitatea dorită de cumpărători.