Cu o istorie de aprope 1000 de ani în spate, Cetatea din Oradea oferă o experienţă medievală inedită pentru cei care îi trec pragul. Cucerită doar de trei ori, fortăreaţa păstrează şi acum ruinele unor biserici vechi de aproape un mileniu. Încăperile şi zidurile au fost construite în stilurile romanic, gotic şi renascentist, aici fiind îngropate 6 capete încoronate.
Refăcută în secolul al 17-lea, Cetatea din Oradea este acum o fortăreaţă bastionară în stil italian, fiind una dintre cele mai frumoase monumente ale Renaşterii târzii din Europa centrală. Prima atestare documentară a oraşului de pe Crişul Repede datează din anul 1113 dar pe actualul amplasament al cetăţii cât şi prin zonele dimprejur au fost descoperite urme de locuire mult mai vechi, datând din preistorie ori din epoca bronzului. Săpăturile efectuate în ultimul deceniu, o dată cu restaurarea cetăţii, au scos la iveală un număr impresionant de fragmente arhitectonice, care evidenţiează cele trei etape de construcţie şi anume romanică, gotică şi renascentistă. O parte din aceste elemente descoperite sunt expuse în cadrul unui lapidarium.
La etajul muzeului, turiştii pot să vadă un arheoparc. Aici au fost descoperite fragmente din faţada vestică a catedralei gotice, în care au fost îngropaţi mai mulţi regi la începutul mileniului trecut.
La nici 20 de metri distanţă au fost găsite ruinele sanctuarului bisericii Sfânta Fecioară Maria Mică, construită în secolul al 12-lea, înainte de marea năvălire mongolă din anul 1241, în timpul căreia a fost parţial distrusă.
Ulterior biserica a fost reconstruită devenind al doilea lăcaş de cult din fortificaţia orădeană alături de cea gotică. Patru secole mai târziu a fost demolată de către principele Ştefan Bathori, pietrele recuperate fiind folosite la construirea zidurilor exterioare ale cetăţii. În ultima sală, vizitatorilor li se prezintă o expoziţie inedită care cuprinde o serie de piese provenind din perioada secolelor 11-19. Printre acestea se numără vase de ceramică, monezi din argint, pipe, precum şi unelte folosite în construcţii ori in cadrul actului liturgic.
Muzeul Oraşului Oradea, aflat în Cetate, cuprinde pe lângă cele prezentate mai sus şi alte 15 expoziţii cu caracter temporar sau permanent. Acesta poate fi vizitat de marţi până duminică în intervalul orar 9-17.