25% dintre copiii de vârstă şcolară din România suferă de o alergie. Aceste afecţiuni, de multe ori greu de identificat, pot duce până la astm sau şoc anafilactic. Statul român discriminează însă pacienţii cu alergii. O lege care ar permite printre altele decontarea analizelor nu este pusă în aplicare de ministerul Sănătăţii. Ani Creţu duce de ani buni o luptă pentru drepturile pacienţilor cu alergii. Acum a lansat şi o carte, plină de informaţii utile atât pentru copii, cât şi pentru părinţii acestora.
Adan, băieţelul actriţei Ani Creţu a fost diagnosticat cu intolerenţă la histamină, o alergie foarte greu de controlat. La un an şi zece luni a suferit primul şoc anafilactic. Au urmat şi altele. Suferinţa şi provocările prin care au trecut au determinat-o pe Ani să lupte pentru toţi copiii cu alergii. Care de multe ori se confruntă cu discriminarea. Acum a scris şi o carte ghid, Sunt unic într-o lume diversă.
Incidenţa alergiilor a crescut foarte mult în ultimii ani. Se estimează că unul din trei copii poate dezvolta o boală alergică pe parcursul vieţii. De la alergii alimentare până la dermatite atopice severe, rinite alergice ori astm.
Iar analizele pentru alergii pot costa mii de lei pe an. Ani Creţu a luptat pentru o lege prin care pacienţii cu alergii să nu mai fie invizbili pentru sistemul de sănătate. Parlamentul a adoptat anul acesta actul normativ, care prevede printre altele că statul trebuie să deconteze analizele pentru alergii şi să asigure un autoinjector cu adrenalină pacienţilor la risc de şoc anafilactic. Numai că Ministerul Sănătăţii nu a elaborat normele de aplicare. Aşa că legea nu poate fi pusă în practică.
Prima parte a cărţii lui Ani Creţu este dedicată copiilor, iar fiecare alergie este explicată ca o poveste. A doua parte vine cu sfaturi pentru părinţi.
Până la vârsta de 5 ani, cele mai frecvente alergii sunt cele alimentare. După această vârstă, predomină alergiile respiratorii.