Spania devine din nou exemplu pentru întreaga Europă, prin legile pe care le adoptă, considerate revoluţionare. De data aceasta vorbim despre Legea Protecţiei Animalelor. Cele 89 de articole stabilesc, fără echivoc, că animalul este parte din familia celui care îl are în grijă. Ele sunt numite pentru prima dată în mod oficial „fiinţe care simt”. Legea este aplaudată de aproape toate ONG-urile pentru protecţia animalelor.
Legea presupune limitarea până la eliminare a oricărui tip de agresiune asupra unui animal. Fie că vorbim de neglijenţă, tortură sau abandon, noile pedepse sunt atât de mari că vor descuraja pe oricine ar încerca să facă rău animalului de companie.
Amenzile pentru cei care nu au grijă în mod corect de animale au crescut de zeci ori. De exemplu, dacă laşi câinele închis în maşină, poţi fi amendat cu până la 50 de mii de euro. Iar dacă un animal are nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost maltratat de proprietar, pedeapsa poate ajunge la 2 ani de închisoare.
Denisa are o căţeluşă de 3 ani. A adoptat-o de la un adăpost unde se aflau câini maltrataţi de stăpânii lor.
Prin noua lege, fiecare proprietar trebuie să obţină un certificat care să ateste capacitatea de a-şi întreţine animalul în condiţii optime.
Legea mai spune că înmulţirea animalelor trebuie reglementată. Pe de o parte, animalele trebuie sterilizate. Pe de alta, doar cine are licenţă specială poate avea perechi care să se înmulţească. Alex Gherghe nu are o astfel de licenţă şi riscă amenzi de până la 6.000 de euro. Acelaşi argument îl au şi cei care fac parte dintr-o industrie care generează anual venituri de aproape 7 miliarde de euro vânătoarea.
Legea protecţiei animalelor mai are de trecut prin parlamentul spaniol. Însă toate partidele politice şi-au exprimat deja
susţinerea.