Lacul Ursu din Sovata, loc învăluit în mister

Lacul Ursu din Sovata, loc învăluit în mister

Lacul Ursu din Sovata este cel mai mare lac heliotermic din lume, are un ecosistem fantastic şi nimeni, până acum, nu a reuşit să-i dezlege tainele. Biofizicianul clujean Péter Hantz a devenit primul om care s-a aventurat în apele adânci ale lacului şi a ajuns, spune el, până la întunericul etern. Fotografiile şi filmările sale ne arată o lume fascinantă.

Aşa arată fundul lacului Ursu, filmat de clujeanul Péter Hantz, scafandru de cercetare şi biofizician, primul şi, până acum, singurul om care s-a scufundat în apa sărată adâncă de 20 de metri.

Până la scufundare, biofizicianul a trebuit să se pregătească serios pentru ce urma şi asta pentru că lacul a fost îngheţat. Echipamentul său, însă, a fost unul extrem de complex, fiind dotat cu toate elementele care sa-i asigure atat supravietuirea, cat si orientarea in spatiu.

Pe lângă faptul că este cel mai mare lac heliotermic din lume, Lacul Ursu are un ecositem unic care nu a mai fost investigat până acum cu scufundări de cercetare. Lacul ascunde o lume minunată, despre care nu a ştiut nimeni până acum.

Lumea fascinantă descoperită pe fundul lacului Ursu a fost, apoi, prezentată de biofizician celor care iubesc cercetarea subacvatică.

Odată ce începutul a fost făcut, Péter Hantz va continua, în lunile care urmează, cercetarea celui mai mare lac
heliotermic din lume. Biofizicianul spune că este fericit pentru că scufundarea in Lacul Ursu nu este un lucru uşor de făcut. Prea multe scufundări, susţine el, ar perturba ecosistemul unic al acestuia şi ar duce, cel mai probabil, la un dezastru.

viewscnt

Din aceeași categorie