Este o criză acută de forţă de muncă pe litoral, aşa că hotelierii se orientează din ce în ce mai mult spre muncitorii străini, dar şi către studenţii şi elevii care vor serviciu în vacanţă. În acest sezon, cel mai probabil, toate unităţile de cazare vor avea angajaţi luaţi de pe băncile şcolilor. Pe Litoral este nevoie de 20 de mii de muncitori sezonieri, iar în turism, în toată ţara, deficitul este de 50 de mii de oameni.
Patronatele din turism susţin că angajaţii românii calificaţi în domeniu sunt din ce în ce mai rari pentru că pleacă la rândul lor pentru salarii mai bune afară.
Potrivit patronatelor, pe litoral este nevoie de zeci de mii de angajaţi. Cum românii nu sunt interesaţi, hotelierii spun că vor încerca să umple golurile cu elevi si cu studenti ce vor sa lucreze in vacanta.
Mălina este din judetul Tulcea si a gasit de lucru ca receptioner in statiunea Mamaia.
Maria e studenta la Inginerie Civila si vine an de an pe litoral ca sa lucreze in restaurant. E ajutor de bucatar si a-nvatat deja rutina zilnica.
Deficitul de angajati se simte si pe plaja. Administratorii cauta disperati tineri pentru baruri, sezlonguri sau servire pe nisip.
Cererea este atât de mare, încât unii hotelieri şi manageri de restaurant aşteaptă angajaţi din toata tara. Conform firmelor de recrutare, pe litoral este nevoie de grădinari, electricieni, beach boy sau salvamari pentru piscine.
Pe litoral, 6o% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să vină să muncească. Situaţia dă mari bătăi de cap patronilor, mai ales că urmează lunile iulie si august când este vârf de sezon.