Oradea în miniatură

Oradea în miniatură

Un orădean are o pasiune mai puţin obişnuită. Construieşte machetele celor mai importante clădiri din oraşul de pe Crişul Repede. După ce verifică schiţele ori măsoară toate dimensiunile în teren, artistul realizează manual toate elementele arhitecturale pe care le îmbină apoi pentru a da o formă finală. A investit până acum zeci de mii de euro şi spera ca munca sa să fie apreciată de oameni din întreaga lume.

Născut la Oradea, Traian Isai a locuit mai bine de două decenii peste Prut, la Chişinău. În urmă cu trei ani a decis să facă ceva inedit pentru oraşul în care a crescut. Aşa că s-a apucat să construiască în propriul atelier, machete ale celor mai importante clădiri de patrimoniu din Oradea. A început cu Gara Centrală şi zona adiacentă acesteia iar apoi au urmat Teatrul de Stat, Palatul de Justiţie, Sinagoga Sion, Complexul Baroc şi Primăria din Oradea.

Creatorul machetelor spune că o lucrare de mici dimensiuni durează cel puţin două-trei luni pentru a prinde contur, în condiţiile în care în proiect sunt implicaţi mai mulţi angajaţi ai atelierului. Costurile nu sunt nici ele deloc de neglijat. Pentru o machetă care să respecte toate standardele e nevoie de câteva mii de euro dar şi de foarte multă pricepere şi răbdare.

Bărbatul speră ca în urmatoarea perioadă munca sa să fie văzută în toată lumea. Până atunci o parte din creaţiile sale au fost expuse în muzeul din Cetatea Oradea.

În următorii trei ani, Traian Isai vrea să construiască întreaga zonă centrală a Oradei, din care fac parte Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand. Ambele sunt clădirile simbol ale oraşului, ridicate în stilul art-noveaux.

viewscnt

Din aceeași categorie