România - cele mai mici salarii din Europa

România - cele mai mici salarii din Europa

Avem cei mai mulţi copii care se culcă flămânzi, cei mai mulţi bolnavi care n-au bani de medicamente şi cei mai prost plătiţi angajaţi din Europa. Este realitatea pe care o trăim în România anului 2021. Statisticile ultimelor 12 luni ne arată că suntem ultimii la tot ce înseamnă bunăstare socială.

În anul care tocmai se încheie, nu doar cifrele pandemiei neau urcat în topurile cele mai sumbre. Ci şi cele ale nevoilor, durerii şi abandonului. 2021 a adâncit şi mai tare prăpastia dintre cei care au şi cei care n-au avut niciodată.

România este pe ultimul loc în ce priveşte nivelul de trai. O spun cifrele şi cei aproape jumătate dintre copiii ţării, apăsaţi de sărăcie. Până şi bulgarii stau semnificativ mai bine decât noi. Ponderea sărăciei este de 36,2%, în timp, în state precum Slovenia sau Cehia nivelul nu depăşeşte 13%.

De ce? Câştigăm cel mai prost din Europa. Aproximativ 1,5 milioane de români au venituri de sub 1.600 de euro pe an sau, punctual, sub 5 euro pe zi. Practic, se trezesc dimineaţa, îşi iau nişte haine pe ei, lucrează cel puţin opt ore, mănâncă ceva la un moment dat, totul pentru 25 de lei. Comparativ cu media europeană de sărăcie, situaţia din ţara noastră este de şase ori mai dezastruoasă. Ca termen de comparaţie extrem, putem folosi Danemarca, unde ”săracii” trăiesc din 17.265 de euro pe an, de 12 ori mai mult decât în România. Sau chiar Bulgaria unde venitul anual este în medie de 1.845 de euro

Iar lipsa de bani se traduce, în prea multe case, în lipsa de… aprope orice. Se spune că veşnicia s-a născut la sat. Şi sărăcia pare că tot acolo. Accesul la servicii medicale pentru copiii din mediul rural este aproape imposibil. 70% dintre cei cu vârste între 5 şi 12 ani nu şi-au făcut analize în acest an, iar în 60% dintre familiile din mediul rural nu au suficienţi bani pentru medicamente.

La sate, nici în 2021 nu a ajuns educaţia. Datele din raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural“ arată că: 56% dintre elevii care termină clasa a VIII-a nu ajung la liceu din cauza lipsei de bani, unu din patru copii nu are acces întotdeauna la rechizitele de care are nevoie la şcoală; 8% dintre copii lipsesc uneori sau întotdeauna de la şcoală pentru că se duc să muncească.

Copiii nu se simt în siguranţă nici în familie, dar nici la fete. În acelaşi timp, mai mult de unul din trei părinţi recunoaşte că ţipă la copii, iar 11% spun că îi scutură sau îi zgâlţâie pe copii. Totodată, 71% din tineri afirmă că violenţa este prezentă în şcoală.

Nici mai educaţi, nici mai protejaţi şi, pe deasupra, la fel de flămânzi. Un studiu făcut de Salvaţi Copiii arată că unul din cinci copii se culcă flămând, în timp ce furturile comise pentru a mânca au rămas la acelaşi nivel ca în 2013 -2% Terminăm, aşadar, 2021 fruntaşi în clasamente care ne dau fiori. Suntem mai săraci, mai abandonaţi, mai bolnavi şi mai puţini cu aproape jumătate de milion. Anul acesta să ne fie, însă, lecţia din care să fi învăţat că o să ne facem bine, când… o să alegem bine. Vă aştept şi în ediţia următoare Focus 18 cu o altă imagine a României anului 2021.

viewscnt

Din aceeași categorie