România ar putea intra, de anul viitor, într-o sărăcie energetică acută. O spun specialiştii care susţin că, în momentul în care legea plafonării îşi va înceta efectele, preţurile vor creşte simţitor, iar oamenii nu îşi vor mai permite să achite facturile. Preţurile la energie vor creşte continuu şi în următorii 30 de ani. Astfel că o familie cu venituri medii ar putea cheltui o treime din buget doar pe factura la gaze.
Deşi de la 1 aprilie Guvernul a anunţat deja că plafonează preţurile la energie electrică şi gaze, specialiştii nu sunt prea optimişti în ceea ce priveşte situaţia pentru următorii ani. În primul rând, 2023 va veni cu o explozie a preţurilor la energie şi asta se va întâmpla în momentul în care legea plafonării nu va mai produce efecte.
Preţurile sunt oricum mari, iar românii se plâng că le e din ce in ce mai greu să achite facturile la utilităţi.
Noile măsuri anunţate de Guvern afectează chiar şi investitorii, cred liderii opoziţiei
Preţurile la energie se vor tripla în următorii 30 de ani. Resursele oricum sunt limitate, iar renunţarea la gazul rusesc înseamnă costuri mai mari pentru importurile din alte surse, dar şi pentru reconstruirea unei alte infrastructuri energetice, spun specialiştii. Aceste costuri vor fi suportate, practic….de clienţi. În prezent, Guvernul a plafonat preţurile a energie electrică la 68 de bani pe kilowat pentru cei cu un consum sub 100 de kilowaţi oră şi la 80 de bani pentru cei cu un cosnum între 100 şi 300 de kilowaţi oră. În cazul gazelor, preţul a fost plafonat la 31 de bani.