Sute de mii de ucraineni şi-au părăsit casele în ultimele zile. Viaţa lor s-a schimbat radical, sub asediul rachetor rusesti.
Speriaţi, au strâns în grabă câteva bunuri şi au fugit. Mulţi au venit în România, iar la graniţă au întâlnit oameni care au vrut să ajute. Cu apă, mâncare sau un loc de cazare. Fiecare cu ce a putut. Mobilizarea continuă pe reţelele de socializare.
Guvernul a anunţat că trimite transporturi cu ajutare în Ucraina şi la vămile în care se adăpostesc refugiaţii.
Ministerul de Interne a aprobat şi instalarea primei tabere mobile de refugiati, la Suceava. Acolo se pot adăpostii pâna la 200 de persoane.
Mobilizarea oamenilor este la cel mai înalt nivel
Asociaţia Tinerilor Ucraineni din România pune la dispoziţie conturile bancare şi datele de identificare ale organizaţiei pentru donaţii.
La Gara de Nord, zeci de voluntari au aşteptat trenurile din nordul ţării. Unii dintre ei sunt la origini ucraineni. Originară din Odesa această femeie locuieşte în Canada, iar de câteva zile venise ca turistă în ţara noastră. Când a văzut ce se întâmplă în Ucraina, nu a ramas indiferent
Tatiana este traducător pentru limbile ucraineană şi rusă. Este la rândul său originară din Ucraina şi vrea să îşi ajute compatrioţii aflaţi la greu. E impresionată de compasiunea de care românii au dat dovadă în aceste zile.
Tot în semn de solidaritate, teatrul Naţional din Capitală a trimis spre Suceava un autocar care să-i aducă pe refugiati la Bucuresti.