Avem bani pentru combaterea poluării, dar nu facem nimic cu ei. Acest lucru se reflectă clar în numărul tot mai mare de români care au probleme grave de sănătate din cauza aerului murdar pe care îl respiră. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şapte milioane de oameni mor anual din cauza poluării. Iar ţara noastră nu face exceptie din acest bilanţ negru. Asta desi am primit, prin PNRR, aproape 30 de miliarde de euro pentru Protecţia Mediului.
Un studiu realizat de un spital de oncologie din România arată că 55 la sută dintre pacienţii care au murit de cancer bronhopulmonar proveaneau din localităţi cu poluare industrială majoră.
Ministerul Mediului primeşte anual mulţi bani de la Uniunea Europeană pentru investiţiile în protecţia mediului. Doar că, efectele acestor investiţii nu se văd.
România a investit zeci de milioane de euro şi în instruirea angaţilor de la Garda de Mediu, Ministerul Mediului sau Protecţia Mediului. Doar că, fostul şef al Garzii de Mediu, Octavian Berceanu, susţine că mai bine de jumătate dintre angajaţii acestor instituţii nu sunt pregătiţi pentru funcţia pe care o deţin.
Din banii alocaţi pentru Protecţia Mediului, Ministerul Mediului promite că va cumpăra peste 500 de echipamente de monitorizare a calităţii aerului, aproape 14 mii de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a gunoiului, dar şi 26 de instalaţii de reciclare. Medicii spun că aceste achiziţii trebuie făcute urgent, pentru că poluarea afectează grav sănătatea oamenilor.
Pentru păduri şi protecţia biodivesităţii, Ministerul Mediului are un buget de 1,172 de miliarde de euro.