Schimb de muncitori între România şi Ungaria

Schimb de muncitori între România şi Ungaria

În timp ce firmele din Bihor îşi găsesc cu greu angajaţi, la doar câţiva kilometri de graniţă, în judeţul maghiar Bekeş, locurile de muncă sunt tot mai puţine, Pentru a rezolva situaţia, autorităţile din cele două ţări au făcut front comun şi caută soluţii care să îi determine pe oameni să muncească la 30-40 de kilometri de casă, chiar dacă ar fi nevoiţi să treacă zilnic vama. Bihorul oferă o multitudine de job-uri în timp ce în Ungaria salariul minim este cu mult mai mare decât în ţara noastră.

Potrivit datelor oficiale, în judeţele din vestul României se resimte o nevoie acută a forţei de muncă. În schimb, în partea de est a Ungariei, aproape de graniţă, locurile de muncă sunt puţine, iar muncitorii maghiari cu greu îşi găsesc un serviciu potrivit calificării lor. Situaţia este confirmată şi de cifre. În Bihor la ora actuală rata şomajului este de 1,3 %, în timp ce în judeţul Bekeş din ţara vecină este de 5,7 %. Pentru a rezolva această problemă, AJOFM Bihor a lansat în mediul online un chestionar cu 40 de întrebari, adresat patronilor şi celor aflaţi în căutarea unui job, din ambele ţări, pentru a afla care ar fi condiţiile care i-ar stimula să lucreze la doar câţiva zeci de kilometri de casă, chiar dacă ar trebui să treacă zilnic vama.

Pentru cei aflaţi peste graniţă, dezvoltarea orasului Oradea, ale cărui parcuri industriale găzduiesc zeci de firme ar putea fi un punct principal de atracţie. În schimb pentru bihoreni, un loc de muncă în judeţul vecin din Ungaria ar putea reprezenta un câştig financiar mult mai mare.

Reprezentanţii mediului de afaceri spun că îmbunătăţirea relaţiei dintre cele două judeţe vecine poate duce la o competiţie benefică pe piaţa forţei de muncă.

După ce datele din chestionare vor fi analizate, vor urma întâlniri între angajatori şi şomeri pentru întocmirea unui plan de acţiune comun.

viewscnt

Din aceeași categorie