Sebastian Zachmann, despre cum e să fii jurnalist în 2022. Cel mai dificil personaj politic pe care l-a intervievat

Sebastian Zachmann, despre cum e să fii jurnalist în 2022. Cel mai dificil personaj politic pe care l-a intervievat

De duminică, de la 11.00, revine la Prima TV cu un nou sezon Insider politic. Mai incitant, mai interesant, mai lung şi cu invitat permanent de calibru. Sebastian Zachmann ne-a vorbit despre cum e sa fii jurnalist in 2022, cum reuşeşte să descoasă politicienii şi ne-a marturisit cine a fost cel mai dificil personaj politic pe care l-a intervievat în întreaga carieră.  

Ce aduce nou Insider politic în sezonul ce debutează în 16 ianuarie?

În primul rând, o oră în plus de emisiune. În 2022, Insider politic va fi compus din două părţi: prima oră va fi dedicată unui interviu clasic cu un lider politic sau cu un formator de opinie din societatea civilă, iar în a două oră voi dezbate cu poetul Mircea Dinescu temele săptămânii, fără a rămâne, totuşi, cramponaţi în prezent. Ne rezervăm dreptul de a face incursiuni şi în trecut, ba chiar de a depăşi, cu vorba, graniţele ţării şi chiar ale planetei.

Dacă ai caracteriza politicienii ultimilor 2 ani, ce ai spune despre prestaţia lor?

Aş spune că sunt puţini oameni de stat, politicieni, care să-şi asume decizii nepopulare, dar corecte. Liderii noştri se închină la un singur zeu: sondajul de opinie. Orice scădere în intenţia de vot generează brusc o sarabandă de măsuri populiste, care, din păcate, prind în societate, pentru că ne lipseşte educaţia politică şi financiară.  

Ce aşteptări ai de la invitaţii tăi?

Deviza emisiunii e ”Gândeşte cu mintea ta!”. Asta aştept de la invitaţii mei: să iasă din punctajele dictate de partid şi să gândească cu mintea lor, deşi, în cazul unora, asumarea acestei devize ar însemna imposibilul.

Care a fost cel mai dificil personaj pe care l-ai intervievat în carieră ta jurnalistică?

De departe, Traian Băsescu.

Cât de multă sinceritate au invitaţii tăi în răspunsuri?

Departe de mine gândul de a mă transforma în detector de minciuni, însă le ofer politicienilor un sfat gratuit: sinceritatea aduce voturi. Desigur, în politică, minciuna are uneori picioare lungi, însă eu fac parte din categoria celor care cred că, mai devreme sau mai târziu, adevărul învinge. Acest crez, într-o societate dominată de tirania majorităţii, te poate eticheta rapid ca neadaptat vremurilor, însă ştiu că nu sunt sigurul pentru care democraţia nu înseamnă doar a vota util, ci mai ales a vota moral.

Se ştie că meseria de jurnalist este una dintre cele mai stresante. Cum arată o zi din viaţă ta?

Consum presă de dimineaţă până seara şi-mi pun întrebări – unele banale, altele filosofice. Trăiesc foarte mult la mine-n cap. Îmi construiesc cu migală interviurile şi analizele politice încercând să le explic oamenilor deciziile care le influenţează decisiv viaţa uneori fără că ei să realizeze. Altfel, trăiesc zilnic cu stresul că, pe ultima sută de metri, un invitat nu mai poate ajunge la interviu şi mi-e imposibil să găsesc alt interlocutor de calibru pe repede-nainte.

Cum îţi alegi subiectele şi intervievaţii?

Pun accent foarte mult pe context şi, bazându-mă pe informaţiile obţinute pe surse, anticipez unele turbulenţe politice. Oricum, îmi place să fac interviuri care să depăşească subiectul zilei, să mă strecor, subtil, în mintea invitatului şi să-l descos. Nu sunt adeptul jurnalimsului agresiv, dar nici să mă complac în rolul de moderator-stativ. Pe scurt, încerc să găsesc măsura justă. Până acum, zic că am reuşit, din moment ce emisiunea Insider politic, prin ştirile pe care le generează, setează agenda media a zilei de duminică.

Ce vei discuta cu Mircea Dinescu în ora dedicată dezbaterii?

Discuţia va pleca de la actualitate, însă Mircea Dinescu e un cufăr preţios cu poveşti în care voi răscoli săptămână de săptămână. Va fi o oră în care curiozitatea mea jurnalistică va provoca la duel francheţea poetului, dar mai ales a cetăţeanului Mircea Dinescu. Atenţie! Emisiunea va provoca dependenţă. 

viewscnt

Din aceeași categorie