Cea mai mare problemă legată de consumul de alcool este dependenţa pe care acesta îl creează. Dincolo de riscurile pentru sănătate, alcoolismul are şi implicaţii sociale şi familiale grave.
Consumul de alcool este considerat un obicei social acceptat. Ocaziile speciale, zilele de naştere şi sărbătorile sunt prilejuri cu care mulţi dintre noi gustă măcar un strop de astfel de băutură. Pentru stările de relaxare şi euforice pe care le induce, alcoolul a devenit parte din viaţa unora dintre noi, un adevărat drog.
Sunt mai expuse a deveni dependente de alcool persoanele cu probleme emoţionale sau psihice (depresie, anxietate, schizofrenie), care găsesc în băutură o modalitate de a-şi îneca amarul.
O predispoziţie mai mare către consumul excesiv de alcool este prezentă şi la cei care au în familie astfel de cazuri, la cei care au trecut prin traume fizice sau emoţionale, la cei care şi-au pierdut o persoană dragă sau la cei care au fost concediaţi. Pentru mulţi, alcoolismul devine o problemă înainte sau fără ca ei să îşi dea seama.
Este foarte important de reţinut că alcoolismul este o boală şi că, în afara motivaţiei personale, este nevoie şi de tratament medicamentos şi de terapie psihologică.
Dependenţa se manifestă fizic şi psihic
Alcoolismul este însoţit de dependenţă psihică (manifestată prin anxietate, frustrate şi nelinişte, stări care dispar după consum) şi fizică (la cel mult 36 de ore de la întrepurerea consumului de alcool apar tremuratul, transpiraţia, durerea de cap).
Sevrajul alcoolic survine la cei care întrerup consumul de alcool, după o lungă perioadă de dependenţă. Se manifestă prin insomnie, palpitaţii, confuzie, nevoia imperioasă de a bea. Sunt şi cazuri grave, care necesită spitalizare, când sevrajul este însoţit de delirium tremens, în cadrul căruia persoana are halucinaţii mai ales vizuale.
Ai o problemă cu alcoolul dacă…
… ignori consecinţele consumului exagerat de alcool.
… simţi nevoia de a creşte cantitatea de alcool.
… ascunzi băutura de ceilalţi membri ai familiei.
… îi învinovăţeşti pe ceilalţi că te-au determinat să bei.
… te vaiţi că apropiaţii exagerează în legătură cu cantitatea de alcool pe care o consumi.
Primul pas: acceptarea
Al doilea pas: cere ajutor
Cei mai mulţi alcoolici neagă sau evită să recunoască faptul că au o problemă cu alcoolul. În acest stadiu, este aproape imposibil ca persoana să scape de viciul băuturii.
Cu alte cuvinte, alcoolicul nu poate fi ajutat dacă nu vrea acest lucru. Aşadar, este nevoie de multă voinţă pentru a accepta faptul că eşti dependent de alcool, că te îngrijorează acest lucru şi că vrei să te tratezi. Iar pentru ca acest lucru să aibă şanse de reuşită, cere ajutor specializat: medic de familie, psiholog, psihiatru.
Vezi continuarea AICI.
Solutii pentru a trata alcoolismul
