Medika TV, singura televiziune medicală din România, abordează o realitate alarmantă: consumul de substanţe interzise care apare la vârste tot mai fragede în România. În contextul în care copii de doar 9-10 ani încep să experimenteze droguri şi devin în scurt timp dependenţi, în contextul în care 1 din 10 români s-a drogat cel puţin o dată în viaţă şi nu avem suficiente centre în care să fie tratate adicţiile, România trebuie să pună la punct politici concrete, reale de combatere a consumului de droguri.
Emisiunea Medika Antidrog, prezentată de Eugenia Foarfecă, îşi propune să devină o platformă de informare şi conştientizare a acestei probleme majore de sănătate publică. Emisiunea, difuzată în fiecare vineri, de la 20.00, va aborda, printr-o serie de dezbateri, vulnerabilităţile din sistem care permit în acest moment consumul de droguri în rândul copiilor şi al tinerilor, dar şi planurile concrete ale autorităţilor pentru combaterea acestui fenomen.
Formatul emisiunii include invitaţi de marcă din diverse domenii direct implicate în gestionarea crizei drogurilor: reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Poliţiei, ai INML, ai Ministerului Educaţiei, asociaţii de elevi şi părinţi, medici specialişti, psihologi, psihiatri, toxicologi şi manageri de spitale. În emisiune vor fi prezentate şi mărturii autentice ale foştilor consumatori, care vor împărtăşi experienţele lor şi provocările întâlnite în procesul de recuperare.
Invitatul primei ediţii Medika Antidrog din data de 7 februarie, de la ora 20.00, de la Medika TV este Ministrul Sănătăţii, Prof. Dr. Alexandru Rafila. Dezbaterea va fi axată pe reorganizarea sistemului de sănătate în ceea ce priveşte înfiinţarea centrelor pentru tratare a adicţiilor, odată cu desfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog, pe necesarul de specialişti care trebuie să lucreze în aceste centre, pe modul în care trebuie să fie făcute campanii de conştientizare şi informare în şcoli, dar şi pe cum ar trebui să fie făcut managementul pacientului cu adicţie în sistem astfel încât să nu existe recidive şi care este rolul familiei în depistarea precoce a problemelor cu care se confruntă copilul. “Prin această emisiune, ne propunem să aducem în atenţia publicului realitatea dură a consumului de droguri în rândul copiilor şi tinerilor, să identificăm problemele şi să discutăm despre soluţii. Este esenţial să avem un dialog deschis şi constructiv cu autorităţile, specialiştii şi societatea civilă pentru a putea face schimbări reale,” a declarat Eugenia Foarfecă, realizator al emisiunii.
Medika TV, televiziunea medicală din portofoliul Grupului Clever, îşi reafirmă angajamentul de a aduce în prim-plan probleme critice din societate şi de a facilita un dialog constructiv între autorităţi, specialişti şi publicul larg, pentru a contribui, prin informare şi conştientizare la găsirea unor soluţii eficiente în combaterea dependenţei de droguri în rândul copiilor şi tinerilor din România.